Overzicht

Hoe werkt een standaard e-step en wat moet er aangepast worden, laten we van start gaan.

Nog niet alle modellen zijn geschikt. De meeste Xiaomi's, Ninebots en Segways hebben we al voor je uitgewerkt. Nieuwe modellen worden toegevoegd zodra deze mogelijk zijn.

Een standaard e-step word geactiveerd met een gashendel, wanneer de snelheid dan boven een bepaalde snelheid is gaat de motor draaien en kan je door de gashendel te bewegen de snelheid regelen. Rem onderbreekt de motor en activeert bij de meeste modellen een motorrem.

De theorie achter de ombouw

Om op de openbare weg te mogen rijden zonder kenteken en dus zonder alle daarbij horende verplichtingen willen we de step zo aanpassen dat hij voor de wet onder de e-bike's valt.

In Nederland zijn e-bikes toegestaan met bepaalde beperkingen

  • Maximaal 250W motor vermogen
  • Maximale snelheid van 25 Km/h met ondersteuning
  • Alleen ondersteuning van spierkracht voortbeweging

Daarnaast zijn er nog algemene regels, zo moeten reflectoren aan de zijkant oranje zijn. Mag verlichting niet knipperen en dient er een deugdelijke rem inrichting aanwezig te zijn.

Wat moet er gedaan worden?

De eerste stap is het inbouwen van een kleine microcontroller als vervanging voor de gashendel. De microcontroller dient van geschikte software te zijn voorzien. De tweede stap is ervoor zorgen dat het motorvermogen overeenkomt met de regelgeving, hetzelfde geld voor alle andere zaken zoals een bel, verlichting en reminrichting. Ook is het wenselijk om zaken zoals motorrem enkel te activeren bij rem, dus niet bij gas los, zie uitleg onder het hoofdstuk software.